Appelsinpiken, av Jostein Gaarder, oversatt av Lucia Barni, literærkritikk av Daniela Domenici, traduzione della mia recensione in norvegese di Wenche Steen

Hvilken bedre tid enn i dag, som den internasjonale poesidagen feires, for å recensere denne boken som er ren poesi fra første til siste side? Det er ikke nylig, det var for omtrent femten år siden, at den ble gitt meg og jeg ble dypt betatt, begeistret og rørt.

For tretti år siden hadde jeg lest forfatterens berømte “Sofies verden”, i dag “finner jeg den igjen” med dette eventyret, som jeg leste om på omslaget, og som er “en gledesalme til livet, en invitasjon til «carpe diem», til å bruke hver dag som blir gitt oss», som handler om oppdagelsen av et brev skrevet av en far, Jan Olav, da sønnen Georg bare var fire år gammel og som ved et tilfelle blir funnet skjult i barnevognen, glemt på et loft. Nå er Georg femten år gammel og har muligheten til å lese hva faren hans hadde skrevet til ham kort tid før han døde. Han blir gradvis lidenskapelig opptatt av historien om “appelsinpiken” og vil til slutt forstå hvor nært denne historien gjelder ham, “en nesten lydløs film hvor Jostein Gaarder, litt etter litt, begynner å snakke med en lett musikk i bakgrunnen, nesten en fantasi mellom minner og nåtid der farens og sønnens stemmer ender opp sammen for å skape en enkel refleksjon over verdien av den menneskelige eksistens og dens skjønnhet ”.

Brevet fra Georgs far ender med et spørsmål som er rettet til ham, men også til oss alle: om vi kunne velge mellom å komme inn i denne verden og leve livet vårt på denne jorden, selv om bare i noen år, eller velge å gi opp med en gang? Hva hadde vi svart? Georg, den femten år gamle hovedpersonen i denne magiske historien, svarer faren etter elleve år med disse ordene “kjære pappa … til slutt tok jeg den vanskelige avgjørelsen. Jeg er helt sikker på at jeg ville ha valgt å leve livet mitt her på jorden selv om bare for et kort øyeblikk”. Hva ville vi ha svart på spørsmålet til Jan Olav, som var lege og en lidenskapelig astronom?